DIRECT CONTACT? 075 670 3212

Philips LED

Manege bespaart met LED

Philips LED-verlichting overal toepasbaar

De zusjes Hilde, Riejanne en Lotte Nijhof maakten tien jaar geleden van hun hobby hun beroep toen ze Manege De Meiden van Haarman (MVH) oprichtten. Met zo’n 100 paarden en pony’s, 350 vaste lesklanten, een paardenfokkerij, een spring- en crosstuin en drie buitenbakken is MVH een van de grotere maneges in Nederland. Sinds mei 2013 heeft MVH ook een eigen binnenmanege. De hypermoderne hal telt ruim 2400 m² en is behalve voor trainingen uitermate geschikt voor het houden van wedstrijden.

Manege De Meiden Van Haarman

Mede vanwege dat multifunctionele karakter was het extra belangrijk een passende lichtoplossing te zoeken. En die kwam er, dankzij de LED-verlichting van Philips. In tegenstelling tot veel andere binnenmaneges is het dak van de hal compleet geïsoleerd en dus niet lichtdoorlatend. Bovendien zijn de zijkanten open. In het ontwerp is uitgegaan van een oplossing die een gegarandeerd gelijkmatige lichtverdeling biedt en tegelijkertijd voldoet aan de standaard wedstrijdeisen. Schaduwwerking op de baan kan namelijk hinderlijk zijn voor ruiters en paarden.

Het was zoeken, proberen, passen en meten. Uiteindelijk zijn in totaal 26 armaturen geïnstalleerd, in combinatie met een DALI-dimregime. Dimmen levert niet alleen een extra energie- en kostenbesparing op, maar stelt gebruikers ook in staat in te spelen op specifieke activiteiten. Voor wedstrijden is bijvoorbeeld een lichtniveau van 250 lux nodig, terwijl voor trainingen een niveau van 100 lux staat voorgeschreven.

Hilde Nijhof is bijzonder blij met de manegeverlichting; in haar ogen de kers op de spreekwoordelijke taart. “We zochten een energiezuinige, onderhoudsvrije oplossing met een hoog rendement en een lange levensduur. De GentleSpace van Philips heeft het allemaal. Door het dimregime zijn we verzekerd van een rustige, heldere en egale lichtstroom. Anders dan in veel andere maneges leidt het licht niet af.”

BACK