DIRECT CONTACT? 075 670 3212

Samen sterk in duurzaamheid

Samen sterk in duurzaamheid

De gemeente Woerden erkent het belang van duurzame energieoplossingen. En daar staat de gemeente niet alleen in. We houden allemaal ons Groene Hart graag ‘groen’. Onze gemeente gaf de goede aftrap en koos er voor zonnepanelen te laten installeren op het dak van het gemeentehuis. Goed partnerschap bleek cruciaal bij dit project. Ton Kromwijk, directeur van Kromwijk Elektrotechniek, vertelt u meer.

“De Rabobank, de gemeente Woerden en Kromwijk Elektrotechniek hebben de koppen bij elkaar gestoken om van dit project een succes te maken. De gemeente als aanjager van het project, de Rabobank voor de financiĆ«le haalbaarheid en wij voor de technische knowhow. Zo zijn we tot een mooie constructie gekomen waarbij we, door de fikse besparing op de energiekosten, de panelen gunstig gefinancierd konden krijgen”, legt Kromwijk uit.

“Wat bij dit project ook erg handig was, was het direct schakelen met de gemeente. Bij het monteren van zonnepanelen zijn bijvoorbeeld de veiligheidsvoorzieningen op het dak van groot belang voor de monteurs. Die moeten goed zijn. Daarnaast moet je ook heel kritisch kijken naar de kwaliteit van de dakbedekking. Kan deze nog lang mee of is het slim deze te vervangen alvorens over te gaan op zonnepanelen? De korte lijnen met de gemeente waren erg praktisch bij dit project.”

Goed voorbeeld doet volgen
“De gemeente wilde niet meer over duurzaamheid praten maar echt iets gaan DOEN. Dat is gelukt. En nu vertrouwen we erop dat goed voorbeeld doet volgen. Kijkend naar de toekomst willen we ‘groene’ initiatieven van bewoners optimaal ondersteunen. Opdat mensen onafhankelijker worden van de grillen van de energiemarkt en meer en meer zelfvoorzienend zijn. Het ideale scenario.”

Samen sterker
“Ik ben ervan overtuigd dat slim samenwerken de sleutel tot succes is voor een duurzamer Groene Hart. Een samenspel tussen de vrager, de leverancier en de financier, daar moeten we naartoe. Pas dan kunnen we een vuist maken en gaat er echt iets veranderen.”

Duurzame toekomst
“Duurzame energieopwekking is here to stay. Absoluut. Tot nu hadden mensen eigenlijk geen grip op energie. Niet op de kwaliteit en niet op de betrouwbaarheid. Met lokale energieopwekking krijgen mensen dat wel. Daarbij is het ook nog eens gunstig voor je portemonnee. Een echte win-win dus”, besluit Ton Kromwijk.

BACK